موسیقی در عصر ساسانیان
اگر به موسیقی علاقمند باشید مطمئنا به سری به تاریخچه پیدایش آن زدید. باید گفت دوران اوج موسیقی در ایران قدیم، به عصر ساسانیان برمیگردد. جایی که حتی روحانیان بزرگ و کشیشان مسیحی از امپراتوری روم شرقی با هدف یادگیری موسیقی های ایرانی به پایتخت ایران مهاجرت می کردند. موسیقی از جمله فرازهای تمدن ساسانی به شمار می آید و براساس تحقیقات انجام شده، نمایانگر رواج و گستردگی آن در میان عموم مردم بوده است.
اینطور آمده که در زمان ساسانیان، اردشیر اول تمامی افرادی را که در عرصه موسیقی فعالیت داشتند را در طبقه ویژه جای داده بود که این سیستم در زمان شاهان دیگر نیز پایدار باقی ماند.
به عبارت ساده تر میتوان گفت؛ عصر ساسانیان، نقطه عطف موسیقی در ایران بوده است. پادشاهان ساسانی به علم و هنر توجهات زیادی داشتند و از این جهت موسیقی در این دوران فرصت جولان بسیار یافته است. از جمله موسیقی دانانی که در این دوران فعالیت می کردند، نکیسا، سرگش و باربد بوده اند که دوران زندگی آنها با حکومت خسروپرویز مطابقت داشته است.
اگر میخواهید قدمی در عرصه موسیقی بردارید و بهترین آموزشگاه موسیقی در کرج را بیابید. توصیه داریم قبل از هرگونه تصمیم گیری در ابتدا نگاهی به تاریخ موسیقی و دوران اوج آن بیاندازید. شاید از این طریق نگرش شما نسبت به آن دستخوش تغییرات مثبتی شود.
دوران اوج موسیقی در عصر ساسانیان
دوره آنها بالغ بر چهارصد سال بطول انجامیده و این عصر را در میان اعصار تاریخ ایران پیش از اسلام، درخشان ترین دوره موسیقی ایران نام گذاری کرده اند. در طی این دوره، قدرت به طور متمرکز به جای قدرت های پراکنده در قبل، حاکمیت خود را ادامه داد و با تمرکز قدرت و جذب تدریجی ارباب هنر به دربار، زمینه های پیشرفت، رشد و همچنین پرورش هنرمندان مختلف خصوصا موسیقی دانان را فراهم ساخت.
اما چرا موسیقی در عصر ساسانیان تا این اندازه رواج یافت؟ میتوان گفت؛ هم از آن جهت که پادشاهان ساسانی به توسعه تمدن ایرانی علاقه داشتند و در دوره آنها علوم و صنایع ترقی کرد و هم اینکه به دلیل تجمل در سلطنت ساسانیان، موسیقی در آن دوره احترام و اعتبار داشت، به خصوص که بعضی از شاهان این سلسله از قبیل بهرام گور و خسرو پرویز عشرتدوست و خوشگذران بوده اند.
بنابراین با رواج گرفتن موسیقی و اعتبار آن نزد پادشاهان ساسانی، رامشگران و خنیاگران نیز در بارگاه ساسانیان مقامی مخصوص یافتند. بخصوص در زمان بهرام گور، موسیقیدانها جزء طبقه ممتاز کشور بودند و بر سایر طبقات مردم مقدم بودند.
از بزرگترین شاهدان این ادعا میتوان به اشعار شعرای بزرگی همچون فردوسی، نظامی، حافظ و… اشاره کرد. این مسئله حتی از نقوش به جای مانده از عصر ساسانیان و پادشان قبل از اسلام، هویداست که طرب و موسیقی حضور گسترده و ویژه ای داشتند.
با توجه به تمام موارد گفته شده باید گفت؛ روح موسیقی در میان اقوام ایرانی از گذشته تاکنون جایگاه ثابتی داشته است! هر چند که به واسطه فرهنگ و حکومت های مختلف، فرصت درک آن به شکل حقیقی و لذت بردن از آن فراهم نیامده است!
همچنین بخوانید: بزرگان موسیقی کلاسیک
چرا تا این اندازه به موسیقی اهمیت داده می شود؟
اکثریت ما چنین تجربه ای را داشته ایم؛ اینکه با گوش دادن به یک موسیقی خاص، عمیقا غرق در خاطرات و نوستالژی های شخصی شدهایم و یا ندت زمان طولانی به فکر فرو رفتهایم و در خود عمیق شدهایم. زمانی که به موسیقی گوش می دهیم، نه تنها یک اثر را از طریق شنیدار دریافت کرده، بلکه ممکن است مکان ها، اشخاص و یا رویدادهایی در خاطراتمان زنده شود که گویی هم اکنون در حال تجربه دوباره آن ها هستیم. تم اصلی فیلم “لالالند”، مصداق بارز همین امر بود.
علاوه بر تمامی این موارد؛ موسیقی ارزش درمانی قابل توجهی نیز دارد. اگر موسیقی به درستی مورد استفاده قرار گیرد، اعصاب فرسوده را تسکین می بخشد. جالب اینجاست که اکثریتِ بخش درمانی موسیقی از ریتم و یا خواص ریتمیک آن نشات میگیرد. از نظر بیولوژیکی، ما موجوداتی هستیم که با وزن و آهنگ خلق شده ایم و آهنگ های بسیاری در ذهن ما وجود دارد. ریتم ضربان قلب و تنفس، چرخههای هورمونی، چرخههای خواب، چرخههای بیداری ذهنی و…. دریافت و انتقال احساس از دیگر اتفاقاتیست که حین شنیدن موسیقی محقق می شود که گاه توضیح درباره آنها واقعا دشوار است.